top of page

איתן אוסטר

2001

unnamed.jpg

2024

∙ לנצח נזכור ∙

״…ודווקא בגלל שהם רצו לאפשר לנו חיים, הם היו מוכנים להקריב את החיים שלהם בשבילנו. וכעת אנחנו עם המדים, והגיע תורנו לשים את החלומות שלנו לתקופה קצרה בצד, בשביל לאפשר חיים.״

(מתוך שיחה של איתן עם החיילים שלו, לקראת יום הזיכרון תשפ״ד)

 

מילים לזכרו

unnamed (1).jpg

איתן נולד בי״ד בטבת תשס״ב (29.12.2001), אח שביעי במשפחת אוסטר. הוא היה ילד שובה לב: שובב ובלונדיני ועם מבט כל כך תמים עד שלא היה אפשר לכעוס עליו גם כשהוא היה לגמרי אשם. מגיל צעיר הוא אהב לנהל שיחות עם מבוגרים, כשווה אל שווה: ״אז מה חדש

בעבודה?״

בגיל חמש הוא כבר ידע לשיר את כל המילים של ״זמר הפלוגות״ של נתן אלתרמן:

אֶת זֶמֶר הַפְּלֻגּוֹת נָשִׁיר נָא לְמַזְכֶּרֶת,

אָפֵל, אָפֵל הַוָּאדִי: הַמִּשְׁמָר, הָכֵן!

הָלְכָה, הָלְכָה פְּלֻגָּה בַּלַּיְלָה בְּשַׁרְשֶׁרֶת,

הָלְכָה פְּלֻגַּת שָׂדֶה לָאֵשׁ וְלַמָּגֵן.

 
 

איתן היה מצטיין בכל דבר: מצטיין כפֹּעַל, לא כתיאור. דברים לא באו לו בקלות. הוא פחד מנטישה, ומגנבים, ומהחושך - אבל הוא עבד בלהצטיין. כשהוא חזר הביתה מהסניף, הוא תמיד בחר בדרך החשוכה יותר: לא בגלל שהוא לא פחד מהחושך, אלא בדיוק להיפך - כי הוא בחר להתמודד איתו.

 

איתן היה תלמיד מצטיין בתיכון אמי״ת מודיעין, מחזור ג׳. השתתף בפרויקט המצוינות ״אות רמון״ לחיבורים בחברה הישראלית. אחרי התיכון, איתן למד בישיבת מחניים בגוש עציון, מחזור ט׳. אחרי התלבטות בין תפקיד במודיעין למסלול קרבי, איתן התגייס לאגוז, בגיוס נוב׳ 20. התחיל טירונות בצוות עידו, וסיים את המסלול בצוות אבי, בפברואר 22.בגיבוש לסיירת וגם בטירונות, איתן לקח איתו תמונה קטנה של כל המשפחה, כדי ״שתיתן לו כוח״.

​​במהלך המסלול, איתן היה מ״כ מתרגל, מה ששם אותו בסיטואציה מסובכת: הוא היה חלק מהצוות אבל גם המפקד שלהם. הם היו צריכים לעשות פינוי של פצוע בשטח סבוך מאוד; זה היה מאמץ מאד קשה והצוות קצת וויתר, ורצה שה״פצוע״ יילך ברגל. איתן מצא את עצמו בדילמה פיקודית - מצד אחד, הוא רצה להיות חלק מהצוות, ומצד שני, לא רצה לוותר על האמינות והמקצועיות שלו. בסוף, במקום לריב עם כולם, הוא השתמש בכוח-העל שלו כמפקד: דוגמא אישית. הוא הרים את הפצוע לבדו, והלך איתו כמה מאות מטרים עד שהוא לא היה מסוגל יותר פיזית, ואז עצר לרגע, והמשיך עוד. אחרי זה, הצוות שלו הצטרף אליו.

unnamed (4).jpg
unnamed (3).jpg

״הדבר הכי חשוב למפקד הוא דוגמא אישית,״ איתן כתב במחברת שלו.
(גם אחר כך, בחאן יונס, איתן קיבל כמפקד משימה שהוא לא האמין בה. אמרו להם לנקות את הזבל מבית חולים נאצר, לקראת ביקור הרמטכ״ל. הוא הרגיש שהמשימה לא ראויה, ושהוא לא יכול לדרוש מהחיילים לעשות דבר כזה. לכן הוא אמר להם ״זאת המשימה שקיבלנו, אני לא חושב שהיא נכונה, אבל זה מה שאני הולך לעשות.״ ואז ירד לנקות את הזבל לבד. די מהר הצטרפו אליו החיילים: לדוגמא אישית כנה יש כוח אדיר.)

unnamed.jpg
unnamed (5).jpg

אחרי המסלול, איתן היה קשר מ״פ בקו מבצעי, פלגה ב׳, אצל אבמן. הוא יצא לקורס קצינים, סיים בה״ד אחד במגמת להב בהצטיינות, ואז סיים את השלמת חי״ר ״גפן״ בסוף פברואר 23. הוא קיבל את התפקיד שרצה: מפק״צ טירונים של אגוז, גיוס מרץ 23. כמפקד בהכשרה, איתן נבחר להיות מצטיין מח״ט הקומנדו. 


איתן אהב את החיילים שלו, ואהב להיות מחנך. כמפקד, הכי חשוב היה לו לחבר את החיילים שלו למורשת ולערכים: שיידעו למה הם שם. רעיונית ומעשית: מהיום הראשון בטירונות הוא היה מדבר איתם על החשיבות שבמקצועיות, והיה עסוק בלהכין אותם למלחמה בצפון. אפילו ביום כיף הצוותי הוא בחר לקחת אותם לסיור מורשת קרב בכפר עציון. המוטו שלו בווצאפ היה המשפט של מוש זילברשמידט, מפקד הגוש במלחמת השחרור: ״מה אנו ומה חיינו, העיקר הוא המפעל בו אנו חיים, נכה באויב בכל מקום… תשובתנו נחושה - נצח ירושלים.״


בשמחת תורה תשפ״ד איתן היה בבית. הוא שמע את האזעקות, וקפץ על דעת עצמו בחזרה לבסיס. הוא יצא ישר מבית הכנסת, והספיק עוד לעלות לתורה ולקבל ברכה מאבא. סגל הפיקוד של הקורס התארגן וקפץ להגן על נירים. איתן אסף בדרך את הדיסקית של מג״ד פלס״ר נח״ל, שהוא מצא ירוי בתוך הרכב שלו.

בקרבות של ה- 7.10 נפלו שני חבריו הטובים מצוות אבי: ויטלי סקיפקביץ ואורי שני, הי״ד.
כשאיתן נסע להשתתף בלוויה של אורי, אבא ביקש להיפגש איתו. הוא רצה לראות בעיניים איך השפיעו עליו המראות הקשים של שמחת תורה תשפ״ד. לאיתן לא היה זמן, ולכן הם נפגשו רק לרגע, על הכביש. אבא מתאר שהוא היה ״איתן, כמו צוק. כאילו שום דבר לא נשבר בו, הוא רק היה נחוש יותר. הוא אמר לי, ׳אבא, זאת המשימה של הדור שלנו. ואני מוכן.׳״

אחרי תקופה של כוננות לכניסה קרקעית, איתן חזר עם הצוות שלו להכשרה תוך כדי מלחמה, אבל הוא רצה להיכנס להילחם בעזה. אחרי תום התפקיד ולפני התפקיד הבא, הוא התעקש והצליח להיכנס לח׳אן יונס בחפ״ק של מפקד היחידה, תהילה. לאחר מכן הוא קיבל פיקוד על צוות לוחמים בוגר בפלגה ב׳ - שייוודע מאז בשם צוות אוסטר. הצוות לא עשה לו חיים קלים: הם היו ותיקים ומנוסים, ואיתן הגיע מהבה״ד, עם קפדנות מאד גבוהה ומקצועיות לא מתפשרת. אבל אחרי תקופה הוא הצליח לכבוש את ליבם, כמו תמיד.


מאז שמחת תורה, איתן החזיק בכיס הזרוע שלו רשימה של כל החטופים, כדי להזכיר לעצמו בשביל מה הוא נלחם. 
עם צוות אוסטר הוא נלחם בח׳אן יונס וברפיח. לאחר יציאת אוגדה 98 מעזה הם עברו למבצעים חשאיים בגבול הצפון, שאיתן לא פירט לגביהם אבל סיפר בהתלהבות שהם יותר מרשימים מדברים שרואים בסרטי משימה בלתי אפשרית. בתאריך 30.9.24 נכנסו ללבנון.

unnamed (6).jpg

איתן היה אגוז באופי שלו: היה בו שילוב מופלא של קשיחות ורגישות. הוא הקפיד על כיבוד הורים, גם כשהיה חוזר הביתה אחרי שבועות בלי שינה, הוא קודם כל היה נכנס למטבח, להכין אוכל לשבת. הוא תמיד הקשיב לאמא, אף פעם לא דחק בה, ואפילו פעם אחת לא הראה קוצר רוח. הוא היה המורה המושלם לאחותו הקטנה תמר ולכל האחיינים שלו, כי הוא אף פעם לא התנשא ותמיד היה עם סבלנות אין קץ. האחיין שלו מיכאל אומר שהוא היה המורה הכי טוב לקריאה בתורה. כל דבר שאיתן עשה, הוא עשה בהכי הרבה רצינות, וכמובן גם הכי טוב שאפשר: מופע ריקוד במלון באילת, משחק עם האחיינים, אימון גלישה.

האחיינית שלו, הדס, מספרת שהיא הרגישה לבד בחתונה, ואף אחד לא שם לב אליה. רק איתן הבחין שהיא עצובה, ניגש אליה מיד, דיבר איתה ורקד איתה. הוא הקפיד לשים לב לכולם. כשהיא כתבה לו מכתב שהיא דואגת, הוא הגיע אליהם הביתה וסיפר לה איך הוא שומר עליה יחד עם כל החיילים, עד שהיא נרגעה.

בחודשים האחרונים הייתה לו חברה, נעם זיסר, וכמו כל דבר שאיתן עשה, הוא היה רציני מאד לגבי הקשר הזה. הוא התחיל איתה בפייסבוק וכבש את הלב שלה ואת הלב של ההורים שלה, בעזרת עוגות, חיוכים וקסם אישי. יש נחמה במחשבה שהוא הספיק לחוות אהבה וזוגיות, שהיו כל כך חשובים לו.

 

מתוך ההספד של אבא: ״השנה האחרונה, שנת המלחמה, הוציאה ממנו את הלוחם ואת המפקד, שדורש ודואג. אך הקרבות והמראות והאובדן של חברים לא שינו את הבן האוהב והדואג לאמא, שמסביר בסבלנות שוב ושוב את מבנה צה״ל ומתי (לא) תהיה חופשה.

זה לא שהקדוש ברוך הוא לוקח את הטובים, זה אנחנו שעושים את זה: הטובים בוחרים להיות מקדימה. לאיתן היו הרבה אפשרויות ללכת הצידה, לוותר, ובכל פעם הוא התנדב ובחר ורצה להיות ראשון, לפני כולם, צועק אחריי! עד הניצחון.״

(ככה איתן היה מסיים את הסרטונים השבועיים שלו למשפחה, בשתי מילים: עד הניצחון.)

unnamed (1).png
unnamed (7).jpg

השיחה האחרונה שלו לפני שכיבה את הטלפון (ביום שני בצהריים) הייתה עם אחיו, אביתר. ״הוא אמר שהוא הולך למשימה מאד מסוכנת, שהם יהיו הצוות הראשון שמוביל את כל התמרון של האוגדה. זאת משימה מאד מאד חשובה. הוא אמר לי שהוא יודע שהוא לא בטוח יחזור ממנה, אבל הוא השלים עם זה, והוא יעשה את מה שצריך לעשות. כששאלתי אותו אם הוא היה מעדיף להיות בכוח אחר, הוא אמר, מה פתאום. זאת המשימה הכי ערכית, והוא לא היה מוכן להתחלף בה עם אף אחד אחר.״

 

איתן נהרג בקרב בלבנון בכ״ט באלול תשפ״ד, ערב ראש השנה. החיילים שלו היו איתו עד הסוף, וגם חילצו אותו תחת אש בכוחות על-אנושיים.

כִּי לֹא נָשׁוּב אָחוֹר, וְדֶרֶךְ אֵין אַחֶרֶת,

אֵין עַם אֲשֶׁר יִסּוֹג מֵחֲפִירוֹת חַיָּיו.

עד הניצחון

bottom of page